Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ο ΝΟΥΣ (OSHO)


Να τι συμβαίνει όταν ξεχνάμε ότι ο νους μας προορίζεται να μας υπηρετεί και τον αφήνουμε να κατευθύνει τη ζωή μας. Το κεφάλι είναι γεμάτο μηχανισμούς, το στόμα παραληρεί ασυνάρτητα και όλη η ατμόσφαιρα γύρω μολύνεται από αυτό το εργοστάσιο επιχειρημάτων και απόψεων.

"Για περίμενε", θα πεις. "Ο νους μας κάνει ανθρώπους, είναι η πηγή κάθε προόδου, κάθε μεγάλης αλήθειας". Αν το πιστεύεις αυτό, κάνε ένα πείραμα: Μπες στο δωμάτιό σου, κλείσε την πόρτα, βάλε το μαγνητόφωνο να γράφει και δώσε στον εαυτό σου την άδεια να πεις όλα όσα έχεις στο νου σου. Αν τα αφήσεις, όντως να βγουν, χωρίς λογοκρισία ή διορθώσεις, θα εκπλαγείς από το πόσες βλακείες πετάγονται.

Ο Υπηρέτης του Σύννεφου σου λέει ότι κάποιος, κάπου είναι κολλημένος με το νου του. Ρίξε μια ματιά μήπως είσαι εσύ...

Τέτοια είναι η κατάσταση του νου σου: Βλέπω τιμόνια ποδηλάτου και πετάλια και παράξενα αντικείμενα που έχεις μαζέψει από παντού... Τόσο μικρό κεφάλι και καθόλου χώρος για να ζήσεις! Και τα σκουπίδια αυτά πηγαινοέρχονται μέσα στο κεφάλι σου. Το κεφάλι σου όλο κλώθει. Σε κρατά απασχολημένο. Για σκέψου λίγο τι είδους σκέψεις γίνονται μέσα στο νου σου...

Μια μέρα κάθισε, κλείσε τις πόρτες και γράψε για μισή ώρα οτιδήποτε σου περνάει από το μυαλό και θα καταλάβεις τι εννοώ και εκπλαγείς από αυτά που γίνονται μέσα στον νου σου. Παραμένει στο βάθος, είναι διαρκώς εκεί, σε περιβάλλει σαν σύννεφο. Με αυτό το σύννεφο δεν μπορείς να γνωρίσεις την πραγματικότητα. Δεν μπορείς να φθάσεις την πνευματική αντίληψη.

Πρέπει να πετάξεις αυτό το σύννεφο. Και μόλις αποφασίσεις να το πετάξεις, θα εξαφανιστεί. Εσύ γαντζώνεσαι πάνω του. Το σύννεφο δεν ενδιαφέρεται για σένα, να το θυμάσαι...

OSHO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου