Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ο ΤΡΕΛΟΣ (OSHO)


Τρελός είναι εκείνος που ακόμα εμπιστεύεται.
Τρελός είναι εκείνος που ακόμα εμπιστεύεται παρ’ όλες τις εμπειρίες του.
Τον εξαπατάς και σε εμπιστεύεται.
Τον εξαπατάς ξανά και σε εμπιστεύεται.
Τον εξαπατάς και πάλι και εκείνος σε εμπιστεύεται.
Τότε λες πως είναι ανόητος, δεν μαθαίνει.
Η εμπιστοσύνη του, όμως, είναι τεράστια.
Η εμπιστοσύνη του είναι τόσο αγνή, που κανένας δεν μπορεί να τη φθείρει.

Να είσαι τρελός, με την έννοια του Ταό, με την έννοια του Ζεν. Μην προσπαθείς να χτίσεις γύρω σου ένα τείχος γνώσης. Όποιο βίωμα κι αν σου έρθει, άφησε το να συμβεί κι ύστερα άφησε το να φύγει. Συνέχισε να καθαρίζεις το νου σου διαρκώς. Συνέχισε να πεθαίνεις ως προς το παρελθόν, ώστε να παραμένεις στο παρόν, στο εδώ και τώρα, σαν νεογέννητο μωρό.

Στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολο. Ο κόσμος θα αρχίσει να σε εκμεταλλεύεται. Άφησε τους, τους δύστυχους! Ακόμα κι αν σε ξεγελάσουν και σε εξαπατήσουν και σε κλέψουν, άφησε το να συμβεί, γιατί εκείνο που είναι στ’ αλήθεια δικό σου, κανένας δεν μπορεί να στο κλέψει. Και κάθε φορά που δεν επιτρέπεις στις περιστάσεις να σε φθείρουν, η ευκαιρία αυτή θα γίνεται ενοποίηση μέσα σου. Η ψυχή σου θα αποκρυσταλλώνεται περισσότερο.

Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη με κάθε του βήμα ο Τρελός αφήνει πίσω του το παρελθόν. Φέρνει μαζί του την αγνότητα, την αθωότητα και την εμπιστοσύνη, όπως συμβολίζει το λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι του. Η διαίσθηση του λειτουργεί στο έπακρο! Αυτή τη στιγμή ο τρελός έχει την υποστήριξη του Σύμπαντος για να κάνει το άλμα στο άγνωστο. Στο ποτάμι της ζωής τον περιμένουν περιπέτειες.

Ίσως στη ζωή μας, μας χρειάζονται τρελοί, ρομαντικοί, ονειροπόλοι... για να μπορέσουμε να εν-θυμηθούμε ξανά αξίες που φέρουν τη λέξη Άνθρωπος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου